BTW Terugrekenen

Heb je net boodschappen gedaan, online een bestelling geplaatst of twijfel je aan het vermelde btw-bedrag op de website van een online webshop? Controleer in dergelijke situatie het vermelde btw-bedrag. Onze online BTW calculator stelt je in staat om op een eenvoudige manier het oorspronkelijk bedrag van de bestelling te berekenen. Voor de gegevens van het eindbedrag in en je krijgt het bedrag van de bestelling of het individuele product te zien, exclusief btw. Handig als je twijfelt en de btw terug wilt rekenen.

BTW terugrekenen met de btw calculator

In de meeste gevallen zul je bij een aankoop te maken hebben met een btw tarief van 21%. Het terugrekenen van het bedrag zodat je de prijs exclusief btw te zien krijgt is vrij eenvoudig. Het uiteindelijke bedrag bestaat immers uit het bronbedrag (de prijs excl. btw) en het btw percentage. Om het bedrag zonder de btw uit te rekenen moet je dus het eindbedrag delen door 121 en vervolgens vermenigvuldigen met 100. Voor eenvoudige bedragen is dat voor de meeste mensen geen probleem. Als de rekening namelijk € 121,- bedraagt, is het bedrag excl. btw € 100,-. Bij grotere bedragen is het raadzaam om de calculator te gebruiken. Zo voorkom je rekenfouten en zie je exact wat het juiste bedrag excl. btw is.

BTW omrekenen als controlemiddel

De btw omrekenen is eenvoudig als het om een enkelvoudige bestelling gaat. Daar is sprake van als het slechts een product betreft of producten waarbij hetzelfde btw tarief op van toepassing is. Het wordt een ander verhaal als je bijvoorbeeld een fiets koopt bij de rijwielhandelaar en een oude fiets laat repareren. De fiets die je koopt valt onder het hoge btw tarief van 21%. De reparatie valt weer in de verlaagde categorie van 9%. Wil je de btw terugrekenen, dan is het verstandig om eerst na te gaan welk btw tarief van toepassing is. Weet je het btw tarief, gebruik dan de calculator om het bedrag exclusief btw te berekenen. Je ziet dan direct of de btw die in rekening wordt gebracht juist is en of het eindbedrag klopt. Met name als je twijfelt doe je er goed aan om de bedragen goed te controleren.

Inclusief btw of juist exclusief?

Veel webshops zijn weinig transparant als het gaat om het vermelden van de prijs van de aangeboden producten. In veel gevallen kom je daar pas achter bij het afrekenen. Plotseling zie je dat de btw apart wordt vermeld. In dergelijke gevallen is het verstandig om na te gaan of de prijzen wel kloppen. Bij levering aan de consument is de ondernemer namelijk wettelijk verplicht om de prijzen inclusief btw te vermelden. Staat er in het betaalproces dus een prijs exclusief btw, dan is het verstandig om de btw terug te rekenen. Alleen zo kun je controleren of de prijzen goed staan vermeld. De online btw calculator laat je dan in een oogopslag zien op de bedragen goed staan vermeld in de webshop.